WordPress sitenizdeki URL adreslerinin SEO’ya uygun olarak nasıl oluşturulduğunu hiç merak ettiniz mi? Geçmiş WordPress sürümlerinde URL yapılarının ayarlanması oldukça zor bir durumdu. Ancak gelen güncellemeler ile birlikte, kalıcı bağlantılarınızın basit ve kullanışlı olarak ayarlayabilirsiniz.
SEO açısından URL yapısının doğru ve okunabilir olması oldukça önemli bir konudur. WordPress Admin panelinizde yer alan Kalıcı Bağlantıları sayfasından bu ayarları değiştirebilir SEO dostu URL yapısı oluşturabilirsiniz.
SEO Dostu URL Yapısı Nasıl Oluşturulur
WordPress kalıcı bağlantı ayarlarına girmeden önce SEO’ya uygun URL yapısının ne olduğunu bilmeniz gerekir. SEO dostu URL yapıları makalenizi açıklayan kelimeler içerir. Ayrıca bu URL yapıları sadece kullanıcılar tarafından değil arama motoru botları tarafından da okunabilir durumda olmalıdır.
SEO dostu URL yapısına örnek olarak aşağıda yer alan link yapılarını inceleyebilirsiniz.
https://www.martimm.com/metafizik-uzmani-nedir/
https://www.martimm.com/wordpress-seo-ayarlari-yeni-baslayanlar-icin/
Peki bu durumda SEO’ya uygun olmayan doğru tanımlanmamış URL adresleri nasıl oluyor. Aşağıdaki örneklerde kullanıcılar ve arama motorları tarafından anlaşılmayan URL yapılarına örnektir.
https://www.martimm.com/?p=56279/
https://www.martimm.com/2022/10/16/ornek-yazi/
WordPress 4.2 sürümünden önceki tüm versiyonlarında kalıcı bağlantı ayarlarının paneli bulunmuyordu. Doğal olarak yeni başlayan kullanıcılar bu konuda SEO dostu URL yapısı oluşturmada zorluk çekiyorlardı. WordPress kurulumunuzu 4.2 sürümünden sonra yaptıysanız kalıcı bağlantı panelini görebilirsiniz.
Kalıcı Bağlantı Sayfasının Ayarları
WordPress’teki bağlantılara kalıcı bağlantılar adı verilir. Kalıcı bağlantı yapısı ve URL yapısının birbiri yerine kullanılır.
WordPress sitenizi ilk kurduğunuzda kalıcı bağlantı ayarını yapmanız gerekiyor. Sitenize içerik girişlerinden sonra bu kalıcı bağlantı ayarlarını değiştirmek başınıza ciddi sorunlar açabilir.
Sitenizi kurduktan sonra yapmanız gereken ilk iş WordPress Admin panelindeki kalıcı bağlantı sayfasına gidip SEO dostu URL yapısını oluşturmak olmalıdır.
Yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi bir çok URL yapınızı değiştirebilecek bir çok seçeneğiniz bulunuyor. Ancak bu örnekler SEO için doğru URL profillerini içermiyor.
- Düz URL
https://www.martimm.com/?p=123
Düz URL adresi, WordPress sitenizi ilk kurduğunuzda bu URL yapısı ile gelir, ancak SEO için uygun bir URL yapısı değildir.
- Gün ve İsim
https://www.martimm.com/2022/10/16/ornek-yazi/
Gün ve isim seçenekli URL yapısı ise, tarih belirtir ve ardından sayfanızın başlığı ne ise onu tarih bilgisinin sonuna ekler. Bu yapı da SEO için uygun değildir.
- Ay ve İsim
https://www.martimm.com/2022/10/ornek-yazi/
Bu URL yapısında da ay ve isim mevcuttur. Yine ay bilgisi içerdikten sonra sayfa başlığını gösterir. SEO ya uygun bir yapı değildir.
- Sayısal
https://www.martimm.com/arsivler/123
Sayısal değer URL yapısı da SEO ya uygun bir URL yapısı değildir. arsivler/123 diye devam eder. Rasgele numara atar.
- Yazı ismi
https://www.martimm.com/ornek-yazi/
SEO dostu URL yapısı budur. Yazı ismi dediğimiz yapıda sayfa başlığınız ne ise direk onu konu alır. Arama motorları tarafından doğru bir şekilde okunur, ve kullanıcılar için sayfa içeriğini en iyi şekilde anlatan URL yapısıdır. Kullanıcılar bu linke tıklamadan önce arama motorlarında link yapısını görür ve konu ile alakalı bir içerik olduğunu anlayabilirler.
- Özel yapı
https://www.martimm.com/%postname%/%post_id%/
Yukarıda verilen listelerin dışında özel olarak kendinizin oluşturabileceği bir link yapısıdır. Burada da sadece %postname% etiketini girerek yazı ismi URL yapısını oluşturabilirsiniz.
Etiketler ile URL yapısı Oluşturma
En iyi URL yapılarını oluşturmak için yukarıda verilen örnekleri uygulamanız gerekir. Sitemizde kullandığımız URL yapısını da kopyalayıp kendi web sitenizde de uygulayabilirsiniz.
WordPress’in size sunduğu etiket yapılarını da kullanarak URL yapısı oluşturabilirsiniz. Kendinize özel olarak farklı bir yapı oluşturmak istiyorsanız aşağıdaki etiketleri inceleyebilirsiniz.
- %year% – İçeriğinizin oluşturulduğu yılı gösterir.
- %monthnum% – İçeriğinizin oluşturulduğu ay bilgisini gösterir. Örnek 07
- %day% – İçeriğinizin oluşturulduğu gün bilgisini gösterir. Örnek : 22
- %hour% – İçeriğin oluşturulduğu saat bilgisini gösterir.
- %minute% – Yazınızın oluşturulduğu saatin dakikasını belirtir.
- %second% – Yazınız için oluşturulan dakikanın saniyesini belirtir.
- %postname% – Gönderi için oluşturulan başlık yapısını baz alır. Örnek olarak, bir sayfa oluşturduğunuz bu sayfanın başlığı “URL Yapısı Oluşturma”. Bu başlığı URL yapısı şu şekilde oluşur: “url-yapisi-olusturma”. WordPress panellerinde Türkçe karakterler URL yapısı oluşturulurken kabul edilmez, kullanılmaz. Doğal olarak ı,ü,ö,ç,ş gibi karakterler i,u,o,c,s şeklinde giriş yapılır. Ayrıca türkçe karakter yapılarını Google botları okuyamaz. Bu tarz harfler URL adreslerinizde mevcut ise Google botları % olarak okur ve seo dostu URL yapısı olmaktan çıkar.
- %post_id% – Gönderiniz için oluşturulan kimlik numarasıdır.
- %category% – Yazınız hangi kategori içerisinde yayınlandı ise, o kategori ismini URL yapınızın önüne koyar.
- %author% – Yazar adını belirtir.
Kalıcı bağlantı ayarlarınızı tamamladıktan sonra kaydet butonuna basarak işleminizi tamamlayın. Ayrıca unutmayın kalıcı bağlantı yapınızı sitenizi ilk kurduğunuzda oluşturmanız faydalı olacaktır. Google veya farklı arama motorlarında index sayınız arttığı zaman bunu değiştirmeniz sitenize zarar verir.